FAQ

Kan ik via een reisbureau in België of Nederland een reis boeken of moet ik alles zelf regelen? 

Sinds kort kan je effectief gewoon bij een reisbureau boeken: Live to Travel

Bij Live to Travel kan je zonder gedoe gewoon een reis naar Vanuatu boeken met hetzelfde gemak, comfort en garanties als wanneer je een reis zou boeken naar pakweg Korfu of Ibiza. Je kiest zelf wanneer je wil gaan, je kiest je hotel(s) uit en je kan zelfs al beslissen wat je wil gaan bekijken of naar welke eilanden je op excursie wil gaan. De contacten met de hotels, de tickets voor je vliegtuig, de transferts van en naar de luchthaven, de excursies of de reisverzekering: alles is meteen geregeld.

Welke talen spreekt men in Vanuatu?

Vanuatu kent 3 officiële talen: Engels, Frans en het Bislama. Vrijwel iedereen die je zal ontmoeten, spreekt dus ook vlot Engels en Frans. 

Is het veilig in Vanuatu? 

Ja! Je kan zonder probleem alleen door het land reizen of in de avond buiten komen. 

Zijn er goede hotels in Vanuatu? 

Absoluut! Op de eilanden Efate (waar de internationale luchthaven en de hoofdstad te vinden zijn), Espiritu Santo (ook wel Santo genoemd) en Tanna kan je overnachten in verschillende soorten hotels. Je kan er kiezen uit heel moderne hotels die aan de westerse standaard voldoen, boutique hotels, budget hotels, maar ook boomhutten of bungalows aan de branding van de zee. 

Hoe zit het met het eten in Vanuatu? 

Als je uit eten gaat, kan je heel westers eten in Vanuatu. Zeker waar nogal wat toeristen komen, kan je zo ongeveer eten zoals thuis of op hotel in Europa. Maar je kan met een gerust hart ook eens iets lokaals proberen. De lokale keuken is lekker en combineert ingrediënten die wij ook kennen (kip, varken, …) met meer plaatselijke zaken zoals bijvoorbeeld cocosmelk, bananen, plaatselijke kruiden, …

In welke tijdzone zit Vanuatu? 

Vanuatu zit in GMT + 11 . Dat wil zeggen dat het er 10 uur later is dan in Brussel. Beste even nadenken dus, voor je iemand wakker belt op het thuisfront!

Moet ik een fooi geven in de horeca in Vanuatu?

Neen! Fooien geven (of afdingen!) wordt niet gedaan in Vanuatu, het is helemaal niet de gewoonte. Een welgemeende merci (of als je echt indruk wil maken: Tankyu Tumas!) is een veel beter idee.

Wat is de beste manier om te reizen tussen de eilanden? 

Zonder twijfel: het vliegtuig. Met de boot kan meestal ook, maar dan verlies je heel veel tijd. Air Vanuatu en een paar lokale vliegtuigmaatschappijen bieden binnenlandse vluchten aan tussen de eilanden. 

Grote eiland, zoals bijvoorbeeld Tanna of Espiritu Santo worden bediend door grote vliegtuigen. De kleinere eilanden worden bediend door kleinere tot heel kleine vliegtuigen – daarmee vliegen is absoluut veilig, maar wel een aparte belevenis!

Heb je een visum nodig voor Vanuatu?

Neen. Enkel een geldig internationaal paspoort volstaat.

Wat is de beste tijd om naar Vanuatu te reizen?

Van mei tot oktober (de wintermaanden in Vanuatu) kun je uitgaan van droog en warm weer met temperaturen tussen de 20 en 28 graden; de rest van het jaar is de kans op regen een stuk groter; het is er dan ook vochtiger en warmer.

Is het leven duur in Vanuatu?

Dat hangt sterk af van wat je waar wil kopen. Op de plaatselijke markt iets kopen dat ook de plaatselijke bevolking veel gebruikt is relatief goedkoop ivm prijzen in België of Nederland. Als je echter op hotel een geïmporteerd drankje wil bestellen, dan is ’t wat duurder. Denk dan aan prijzen die je in België of Nederland ook zou betalen. 

Welke munt gebruikt men in Vanuatu en kan ik een kredietkaart gebruiken? 

De lokale munt in Vanuatu is de VATU. 100 VATU is ongeveer 85 eurcent waard. Of als je dat gemakkelijker vindt: 1 euro is ongeveer 120 VATU waard. 

Kredietkaarten kan je in de meeste hotels en restaurants gebruiken. In Port Vila (op Efate) en Luganville (op Espiritu Santo) kan je ook geld afhalen met je kredietkaart.

Hoe zit het met internet?

Vrijwel alle hotels bieden je WIFI aan en ook zonder WIFI kan je met je telefoon gemakkelijk surfen, al is dat niet op de snelheid die we in België en Nederland gewend zijn. Voor lokaal bellen en surfen, check je best even met je eigen provider, want de prijzen kunnen oplopen. Wat ik meestal die ik bij aankomst een plaatselijke SIM-kaart kopen en die gebruiken tijdens mijn reis. Ik weet uit ervaring dat dat héél gemakkelijk verloopt en dat men je in de winkel helpt en alles meteen voor je activeert – dat is met een straatlengte voorsprong de goedkoopste manier om er te surfen en te bellen zonder WIFI.

Heb je nog andere vragen? 

Neem ofwel contact op met Live To Travel, ofwel met het consulaat.